Aktiemarknaden som arbetsplats

Investering

Aktiemarknaden som arbetsplats

Posted Onoktober 12, 2019 0

Inom film- och tv-världen beskrivs ofta aktiemarknaden som en stressig och för psyket krävande arbetsplats. Faktum är att det ligger en hel del i tolkningen på tv och filmduken. Att jobba med aktier till vardags innebär ett högt tempo med snabba skeenden. En uppgång kan på ett ögonblick bli en nedgång.

Det krävs därför starkt ledarskap på den här typen av arbetsplatser. I den här artikeln går vi in närmare på aktiemarknaden som arbetsplats och hur den optimala chefen bör vara.

Stressfaktorn styr

Aktiemarknaden är ständigt i rörelse i den bemärkelse att saker och ting snabbt kan förändra sig. Att jobba med aktier innebär ett högt tempo eftersom det gäller att hålla sig “a jour” med vad som händer precis hela tiden. Det finns ingen tid till att vänta på ett bättre läge om allting känns rätt för stunden. Faktum är att forskning visar att hormoner kan avgöra hur beslut tas i stressade situationer. Ett forskarteam i England mätte hormonhalten i börsmäklares saliv, vilket visade att testosteronet förstärks vid uppgång, vilket kan leda till att en viss eufori genererar ett inte alltid logiskt risktagande. Forskningen visar samtidigt att nedgångar på börsen istället kan leda till att kortisolhormonet ökar. Summa summarum så tycks hormoner påverka börsen både negativt och positivt.

För att kunna leda ett team av hungriga börsmäklare som ändå är mänskliga med hormoner som påverkar beslut är det viktigt med en stabil chef. Ett starkt ledarskap som har förmågan att vägleda en duktig medarbetare i både med- och nedgång. Att ny som chef inom aktiemarknaden är en tuff utmaning men med rätt bakgrund och utbildning kan rollen passa som handen i handsken. En utbildning som kombinerar praktiska övningar, diskussion och reflektion är det optimala för den som vill satsa på en ledarskapskarriär inom finansbranschen. De gäller utöver det strategiska jobbet att ha förmågan att motivera de anställda till att göra rätt investeringsbeslut. Som chef blir en uppgift att hålla stressnivån stabil och inte låta hormoner helt ta över investeringarna.

Tips till nya chefer på aktiemarknaden:

  • Observera – du bör ägna liten tid till att observera dina anställda och miljön. Det hjälper dig att börja ledarskapet i rätt ände.
  • Förebild – försök att vara en förebild för dina anställda. Visa ett stort engagemang, men på “rätt” nivå.
  • Motivera – det finns olika sätt att motivera din personal. Försök att ge konstruktiv kritik oavsett om du berömmer eller rättar.
  • Konflikthantering – aktiemarknaden är aldrig ett säkert kort och det kan lätt leda till konflikter, både internt och externt. Som chef är det viktigt att ha förmågan att leda konflikter i trygg hamn.
  • Bygg rätt team – även om börsmäklare arbetar individuellt är helheten viktig. Personligheter kan komplettera varandra och generera en mer optimal arbetsplats. Lär personalen att våga be om hjälp och råd från sina kollegor.
sungit-lite