Tjäna pengar på börsintroduktioner

Investering

Tjäna pengar på börsintroduktioner

Posted Ondecember 9, 2019 0

Att spara i aktier är oftast lönsamt över tid förutsatt att man väljer rätt aktier. Vilka aktier som är rätt är inte självklart men vill man ha säker avkastning över tid gäller det att sprida sina investeringar inom ett flertal marknader, branscher och bolag. Det kan tyckas vara tråkigt att vänta på ränta-effekten:  som inte ger något jätteresultat i början utan först efter en längre tid. Då kan de snabba klippen locka, men att investera i aktier som kan ge hög avkastning snabbt är i princip alltid förenat med hög risk.

Det finns dock ett sätt att tjäna snabba pengar på aktier som kan vara både ganska säkert och ge snabba pengar och det är när ett nytt bolag introduceras på börsen. En börsintroduktion brukar förkortas IPO, vilket står för Initial Public Offering.

Lyckas med att köpa aktier i börsintroduktioner

För att lyckas ordentligt med aktieaffärer kan det vara värt att ägna sig helhjärtat åt detta. Kanske hyra ett eget kontor via workaround.io så att man verkligen ser aktiehandlandet som ett jobb. Men även mer ovana aktietraders kan lyckas med börsintroduktionsköp hemifrån bara man vet hur man ska göra.

Det första att hålla på är teckningstid, d.v.s. det datumintervall man kan anmäla intresse för att vara med i introduktionen. När man anmält intresse är det viktigt att man ser till att ha tillräckligt mycket pengar på det konto man ska köpa aktier ifrån. Det är inte säkert att man får några aktier tilldelade till sitt konto. Många gånger är introduktionerna övertecknade: dvs det finns färre aktier än vad marknaden vill köpa.

När man anmält intresse är det viktigt att hålla koll på första handelsdag för aktien. Den brukar infalla några dagar efter sista teckningsdag. Många aktier i börsintroduktioner går upp mycket, ibland över 50 % på bara några minuter efter att börsen öppnar, så vill man göra ett klipp kan man sälja efter någon minut.

Alla börsintroduktioner blir dock inte lyckade. För att göra lite säkrare klipp kan man välja IPO:s som görs på de större börserna, d.v.s. OMX Stockholm istället för First North. Då vet man att bolaget uppfyller höga krav och att det är omsättning på marknaden så att man snabbt kan sälja sina aktier. Ett stort bolag är inte alltid en garanti. Om teckningskurserna sätts för högt så är det svårt att tjäna pengar även på ett stort bolag.

Man bör därför alltid göra sin egen bedömning av bolaget och orsaken till varför det börsnoteras. Som hjälp kan man ta de större affärstidningarna, bloggarna och aktiepoddarna. Är större delen av dessa positiva till ett visst bolag brukar det oftast gå att tjäna några snabba hundra- eller tusenlappar om man har några tusen att satsa.

Man bör alltid komma ihåg att aktier innebär en risk och att IPO:er är lite som ett lotteri men med bättre odds. Som krydda/spets i portföljen kan IPO-deltagande dock vara lämpligt.

sungit-lite