Att jobba som aktiemäklare

Investering

Att jobba som aktiemäklare

Posted Onjanuari 14, 2018 0

Att vara aktiemäklare innebär att man jobbar på heltid med att köpa och sälja aktier – dock inte för egen del, utan på uppdrag av någon annan. Man fungerar med andra ord som en slags mellanhand mellan köparen och säljaren, precis som en mäklare vid en fastighetsförsäljning. Och precis som en fastighetsmäklare bidrar aktiemäklaren med sin expertis under processen. I jobbet som aktiemäklare ingår nämligen också att ge sina kunder råd om vilka företag som är bra att investera i och vilka aktier som det passar bra att köpa eller sälja i det rådande ekonomiska läget.

Vanliga arbetsgivare för aktiemäklare är banker, försäkringsbolag och värdepappersbolag. Om du letar efter ett jobb som aktiemäklare ska du gå in på Netjobs.com. Där hittar du nämligen en modern jobbförmedling som kan hjälpa dig att hitta ditt drömjobb inom den ekonomiska sektorn.

Innan du kan börja söka jobb måste du dock ha rätt utbildning och kompetens för jobbet. Det är till exempel vanligt att aktiemäklare har en examen som civilekonom eller civilingenjör, med inriktning industriell ekonomi. Det räcker dock inte med en universitetsexamen för att få jobba som aktiemäklare; man måste också licensieras av SwedSec, som ägs av Svenska Fondhandlareföreningen. Denna licens måste alla som arbetar på den svenska värdepappersmarknaden ha.

Inte ens med rätt utbildning finns det dock några garantier för att man kommer att bli en bra aktiemäklare; för detta krävs också vissa egenskaper som inte går att lära sig med teori, men som kanske går att träna upp i praktiken, om man inte redan har dem. Det handlar till exempel om god analysförmåga och förmåga att värdera stora mängder information (till exempel för att avgöra vad som påverkar aktiemarknaden och inte) samt ett stort mått samarbetsförmåga och servicekänsla (eftersom man måste vara lyhörd för kundens önskemål, då det är deras uppdrag man ska utföra). Har man allt detta har man goda chanser att lyckas bra som aktiemäklare.

sungit-lite