Investera i börsintroduktioner

Investering

Investera i börsintroduktioner

Posted Onaugusti 12, 2017 0

 

När ett företag första gången noteras på börsen och därmed blir tillgängligt för alla marknadens aktörer finns ofta pengar att tjäna. En börsintroduktion, eller IPO (Initial Public Offering) annonseras och erbjuds till allmänheten till en viss aktiekurs. Ibland anges introduktionspriset till ett intervall och man vet först på noteringsdagen vilket pris aktien säljs till, men det är inte lägre eller högre än det som anges i intervallet.

Inför börsintroduktionen följer ett prospekt med beskrivning av företagets verksamhet, ekonomi och affärsmöjligheter så att man som köpare får insyn i det man tänkt investera i.

För att teckna aktier i ett företag som ska börsnoteras anmäler man intresse hos den bank man brukar göra aktieaffärer i. Dock erbjuder inte alla banker alltid möjlighet att delta i en viss börsintroduktion, så vill man ha möjlighet att delta i de flesta IPO:er bör man ha aktiekonton i flera banker, t.ex. ISK, kapitalförsäkring eller värdepappersdepå. Pengar som täcker inköpssumman ska finnas några dagar innan första handelsdag för aktien. På första handelsdagen kan kursen stiga, förutsatt att det är ett bolag som marknaden tror på. Ibland kan kursen gå upp 100 % och man kan då göra en rejäl vinst om man vet vad man gör.

sungit-lite