Så lyckas du som daytrader

Investering

Så lyckas du som daytrader

Posted Onmars 13, 2018 0

Många drömmer om att lyckas som daytrader, men det är inte alla som har det som krävs. Det finns ett antal saker att tänka på innan du börjar. För det första, läs på. Läs både böcker om börsens psykologi och om marknaden. När du läst på ordentligt väljer du vad du vill handla i för papper. Det finns olika områden att handla i. Sätt dig in i ett, och fördjupa dig sedan i det. När du har gjort det behöver du sätta upp en strategi, och testa den. Gör några fiktiva affärer, och skriv ned hur det gick. Analysera vad som hände, och lär dig av detta. Fortsätt sedan skriva ned dina erfarenheter, och lär dig av dem under en bra tid framöver. När du testat din strategi, och känner dig redo att börja testa med riktiga pengar är det dags att välja mäklare. Ett lågt courtage är mycket viktigt på sikt, så välj mäklare med omsorg. I din strategi bör du också ha en gräns för hur mycket du kan riskera att förlora på en trade, och sedan hålla dig till den gränsen.

Placerar kvinnor och män olika?

Bjørn Erik Sættem som är sparekonom på Nordnet har analyserat företagets 70 000 norska kunder, och kommit fram till att kvinnor placerar bättre än män. Det är färre kvinnor än män som sparar i fonder och aktier, men de som gör det har i genomsnitt en högre avkastning på sitt sparande. Generellt kan man säga att män tar större risker än kvinnor, och man skulle kunna tänka sig att männen skulle få betalt för denna riskbenägenhet när marknaden går upp, men det har visat sig att det inte stämmer. Anledningen är att män är mer benägna att försöka tajma marknaden, och jagar gårdagens vinnare, medan kvinnor oftare lägger undan sina fonder och glömmer bort dem. Det gör att de inte blir lika skrämda när börsen faller, utan sitter lungt i båten, medan män istället säljer när börsen rasar för att sedan försöka köpa in sig på lägre nivåer. Norska kvinnor har på de senaste 14 månaderna uppnått en avkastning på 25 procent på sina fonder och aktier, medan männen nått 18 procent, samma avkastning som Oslo Børs.

Du kan alltid förlora dina pengar

Att låna till att handla på börsen är aldrig att rekommendera, speciellt inte till daytrading, då risken alltid finns att du förlorar dina pengar. Om olyckan ändå är framme, och du har låtit girigheten ta överhanden över förnuftet kan du bli tvungen att låna pengar utan säkerhet för att täcka dina förluster. Skulle du hamna i denna situation bör du ta en lång funderare på din valda strategi, och framförallt hur mycket du är beredd att förlora. Det är lätt att svepas med i marknaden, och satsa mer än du har råd med. Sätt därför en gräns för hur mycket du är beredd att förlora inför varje affär, så att du alltid har tillräckligt med pengar kvar att fortsätta din verksamhet. Många daytraders som lagt av vittnar om att det svåraste med yrket är inte att hitta en bra strategi, utan att följa den strategi man själv har satt upp.

sungit-lite