Spara pengar i en aktiedepå

Investering

Spara pengar i en aktiedepå

Posted Onmars 11, 2018 0

Då räntan på sparkontot är nästan lika med noll är det lika bra att spara pengarna i madrassen – eller? Allt fler svenskar väljer nu att spara pengar i aktier och fonder istället och på senare år har det introducerats nya sparformer som du kan placera dina pengar i. För många låter courtage, ränta på ränta-effekt och A-aktie som något invecklat och svårt, men faktum är att alla kan skaffa sig ett enkelt och förhållandevis tryggt sparande om de bara avsätter några timmar per år åt sin ekonomi. Man kan självklart ta hjälp av bankens fondrådgivare, men kunskapen och informationen finns ännu smidigare bara några klick bort eftersom det hela tiden skapas nya bloggar och facebook-grupper om fond- och aktiesparande. Att ta det första steget – att öppna ett konto och börja investera sina pengar – kan dock ta emot och därför får du här några enkla tips om vilken typ av konto du ska öppna hos banken.

Att välja bank och konto

Du är i gott sällskap om du inte har något aktiesparande ännu – många har svårt för sparande. Det gäller att agera och först och främst välja bank. Du kan öppna ett konto hos din vanliga bank, eller så kan du välja någon av bankerna som är specialiserade på aktie- och fondförvaltning, så som Nordnet och Avanza. De lagar som omger ditt sparande är desamma oavsett vilken bank du väljer, men bankerna kan ta ut olika avgifter för tjänsten, så det gäller att ta den bank som är mest prisvärd. När du har valt bank kommer du så till frågan om vilken typ av konto du vill öppna. Här finns två huvudtyper av konton för sparande i aktier och fonder; aktiedepå och investeringssparkonto (ISK). Den största skillnaden dem emellan är hur du beskattas. I aktiedepån beskattas vinsten som inkomst av kapital, vilket innebär en skatt om 30 %. I ett investeringssparkonto skattar du istället inte på vinsten, utan betalar en schablonskatt om 30 % av statslåneräntan från året innan, vilket brukar bli ungefär 1 % per år. Vill du slippa hålla koll på statslåneräntan och istället veta exakt vad du kommer att betala i skatt så är en aktiedepå att rekommendera.

Skapa din portfölj och månadsspara

När du har valt din bank och öppnat ditt konto så är det dags att börja se ut vilka aktier och fonder du vill ha i din portfölj. Ett bra nybörjartips är att bygga din portfölj med en andel räntefonder, som har låg risk men också ganska låg avkastning, en andel aktiefonder med medelhög risk och så på toppen en andel med enskilda aktier, som har något högre risk. Du bör välja aktier och aktiefonder utifrån vad du själv gillar och tror på, och gärna branscher som du har någorlunda koll på. Om du tycker det är svårt att välja, så kan du alltid ta en bransch som du vet alltid behövs, till exempel några aktier från företag i livsmedelsbranschen. När du har kommit igång med din portfölj är det bra att börja månadsspara och komma ihåg att sätta in en viss summa varje månad på ditt konto. skriv påminnelser på allt från pennor med tryck till post it-lappar och du ska se att ditt aktiekonto snart kommer att växa!

sungit-lite