Ska man investera i aktier?

Investering

Ska man investera i aktier?

Posted Onaugusti 31, 2020 0

Det råder lite av förändringarnas vind inom privatekonomin och folk börjar mer och mer inse hur viktigt det är med en bra privatekonomi. Exempelvis att man har en buffert för oförutsedda utgifter, och man jämför olika elavtal och internetabonnemang för att hitta ett bra alternativ som även är ekonomiskt.

Samtidigt har intresset för aktier ökat med stormsteg. Människor har börjat inse att den där usla räntan man får på sitt sparkonto kan man både ha och mista utan att det gör någon skillnad för den personliga ekonomin.

Vad är aktier?

Aktier är kort och gott ägarandelar i ett företag. Så när man köper en aktie i ett företag så blir man delägare i det företaget. Ju fler aktier man äger i ett företag desto mer har man att säga till om. Men de flesta privatpersoner har aktier i hopp om att de ska öka i värde och kanske även ge en utdelning en eller ett par gånger om året. Man kan välja att köpa aktier i trygga bolag med en bra tillväxthistorik, eller satsa på nya företag om man tror på företagets affärsidé. Det sistnämnda är ofta mer riskabelt, men skulle det lyckas bra får man en rikligare belöning. Många väljer även att spara i fonder, och om du är osäker på om aktier eller fonder passar bäst så kan du hitta grundlig information via sökningar på internet.

Andra sätt att investera

På senare år har fastighetsaktier gått bra på aktiemarknaden, och ett annat sätt att investera är just i fastigheter. Att köpa en bostadsrätt har under de senaste åren varit en i stort sett garanterad vinstaffär, i synnerhet i storstäderna. I vissa fall kan man även tjäna en extra slant genom att väljas in i Bostadsrättsföreningens styrelse. Det innebär givetvis lite extra arbete, men man kan exempelvis få bra hjälp med ekonomisk förvaltning, bokföring med mera hos Nabo.

Det finns ganska många andra sätt att investera och det gäller att hitta en investering man känner passar. Via en del företag kan man exempelvis låna ut pengar mot ränta, men det innebär även det en stor risk då man riskerar att förlora pengarna om låntagaren inte kan eller vill betala tillbaka.

Så läs på och lär dig mer om olika typer av investeringar innan du börjar så du slipper göra de nybörjarmisstag som finns. Därefter kan du förhoppningsvis se dina pengar växa med tiden, även om det inte är någon garanti.

sungit-lite